: ENGLANDS DYRESTE MUSSERENDE ER I LANDET, NOEN POL HAR DENNE UNIKE VINEN I HYLLENE

Gusbourne 51°N 2014 er en unik vin, all den tid den er Gusbournes første forsøk på å modne en vin 80 måneder på bunnfallet. Men også fordi det knapt er noen annen som har gjort dette i England før. Britisk vinindustri er veldig ung, Gusbourne på sin side startet i 2004, og klimaet er ikke alltid på druedyrkernes side.

Mens det knapt ble høstet druer i 2012, var 2014 en drømmeårgang, så store forskjeller er det i et marginalt klima rent vinmessig som England.   

Master sommelier og Gusbourne-ambassadør, Laura Rhys, tok turen til Norge for å presentere nyvinningen.

Hun lover at det ikke er siste gang. – Britisk vinindustri er på vei inn i en ny æra, Gusbourne og andre er nå i ferd med å gå ned i detaljene for å se hva som er mulig å hente ut, forklarer hun.

Det betyr å isolere den beste kvaliteten, og sende den inn i spesialcuvéer som 51°N.

For å demonstrere dette viste hun frem fire musserende viner i 2017-årgangen som kun selges fra vingården i Appledore i Kent. Vi snakker om enkeltvinmarksviner, to chardonnaybaserte fra henholdsvis Stellhurst i West Sussex og Commaders Vineyard i Kent. Og to pinot noir-musserende fra Down Field og Boot Hill i Kent.

De er alle resultater av grundige studier av jordsmonn, kloner (de har i alt 40 ulike) og en uendelig rekke med tester, ledet av Charlie Holland, Gusbourne vinmaker. Det var ifølge Laura, han som insisterte på prosjektet som endte med 51°N.  - Det startet i 2013, og da den høye kvaliteten på 2014 begynte å vise seg, tok prosjektet sakte, men sikkert form, sier Laura. 

Gusbournes vinkjeller er basert i Appledore i Kent, tett på kysten, noe som gir en betydelig maritim påvirkning. Likevel er Kent et av Englands aller tørreste områder. Det gir mer kraft, også fordi jordsmonnet har mer leire. I West Sussex ligger vinmarkene fire engelske mil lenger fra kysten, og litt høyere i landskapet. Men det er særlig det sterkt kalk- og flintholdige avleiringsjordsmonnet som skaper de store forskjellene.

I Gusbourne 51°N er alle disse elementene med, hvilket bidrar til kompleksiteten og dybden i denne vinen. Laura mener at den er et eksempel på at summen er større enn hvert enkelt element vurdert separat. Noe som er lett å være enig i.

Prisen på 2350 er selvsagt høy, men vi snakker om Englands dyreste musserende vin noensinne, laget i et antall av 2000 flasker. I England koster den 195 GBP, som betyr 2546, så den er altså to hundrelapper billigere i Norge.  

I øyeblikket er den på en håndfull polutsalg, om du har et par tusenlapper du ønsker å bli kvitt.

Se alle Gusbournes viner tilgjengelig i Norge

2023-03-16T13:44:44Z dg43tfdfdgfd