KVIKK LUNSJ: DETTE VISSTE DU IKKE OM SJOKOLADEN VI ELSKER I PåSKEN

Kvikk Lunsj: Dette visste du ikke om sjokoladen vi elsker i påsken

Sjokoladen Kvikk Lunsj ble lansert i Norge i 1937.

Harald Throne-Holst hadde vært i England, hvor han hadde sett kjekssjokoladen Kit Kat. Det passer perfekt etter at grunnleggeren, hans far Johan, hadde vært på tur i skogen med en venn. På turen hadde blitt sultne og manglet sjokolade. Konseptet ble å utvikle en sjokolade som passet inn i en anorakk, som hadde blitt moderne i Norge i det vi nå kaller førkrigstiden.

Les også: Pakk smart: Dette må du pakke med til hytteturen i påsken

Slik fant Freia på navnet Kvikk Lunsj

Navnet på sjokoladen ble sannsynligvis hentet ut fra en betegnelse som ble brukt om lunsjsteder som hadde selvbetjening, altså at de besøkende ikke bestilte fra en kelner - en «kvikk lunsj.» Det er all grunn til å tro at Oslo-baserte Freia hadde god kjennskap til dette konspetet som blant annet fantes flere steder på Karl Johan i førkrigstiden. Uttrykket ble brukt om raske, selvbetjente muligheter for mat eller vogner som solgte mat til langt utover 50-tallet.

Annonse i Vi selv og våre hjem, 1940

Riktignok var navnet Kvikk-Lunch da den ble lansert, med undertittelen kjekschokolade.

Les også: Påske: 17 fakta du ikke trenger å vite om påsken

Fiaskoen Kvikk-Lunch

Likevel; Gründerne av Freia ble ikke enige om man skulle lage sjokoladen med mørk eller lys sjokolade. Det ble mørk, og de første 2 000 eskene ble laget med mørk type.

Det var ingen umiddelbar suksess. Nordmenn var ikke vant til å spise mørk sjokolade, og mesteparten av sjokoladen ble returnert til fabrikken.

Sjokoladefabrikken prøvde seg på nytt året etter, nå med lys sjokolade. Det ble suksess.

Markedsføringen til Kvikk Lunsj har etter andre verdenskrig fokusert på sjokoladen som den perfekte tursjokoladen.

Etter andre verdenskrig ble markedsføringen fokusert på at sjokoladen var perfekt for turer i den norske naturen, og var en del av det å være norsk. I annonsene kunne man for eksempel i 1960 lese at det hadde så mange kalorier at den tilsvarte i næringsverdi ett egg og to stykkker brød med smør.

Så mye Kvikk Lunsj spiser nordmenn

Skal vi tro de som teller spiser vi i snitt 9 slike sjokolader hvert år, hvorav 3 av dem spises i påsken. Om du derimot hadde spist en slik sjokolade hver dag i et helt år ville du lagt på deg 12,9 kilo.

Det er 249 kalorier i en Kvikk Lunsj. Det betyr at du må gå i litt over en time på tur for å forbrenne den.

Les også: Jeg kuttet alt av karbohydrater i én måned – slik reagerte kroppen

PS! Originalen, Kit Kat, kom for øvrig i september 1935. Altså kun to år før den norske kopien kom.

Les også: Kvikk Lunsj

Kilder: Hilde Ibsen - Et lite stykke Norge, Freia 100 år, Tano Aschehoug 1998, Hold vekten med Grete Roede, kurs 5, del 2, Bendik Samuelsen: Merkevareledelse på norsk, Tom Stalsberg: Født med ski på beina, Louise Prestegård: Barndommens godteri, Snø & Ski årbok 2006, Trondhjems turistforenings årbok 1960

2023-03-30T13:12:03Z dg43tfdfdgfd